Camović će učestvovati na konferenciji u Gdanjsku

za sajt gdanjskPreko 150 novinara, predstavnika medijskih organizacija, savjeta za samoregulaciju, kao i akademika, političara i boraca za ljudska prava učestvovaće na dvodnevnoj konferenciji „Oslobodite evropske medije“, koja će se održati 15. i 16. februara u Gdanjsku, Poljska. Konferenciji će, pored ostalih, prisustvovati i predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović.

Opširnije...

Predstavnici Evropske federacije novinara i Sindikata medija gostovali na Fakultetu političkih nauka

mehmet fpn 23 01 2018Predstavnik Evropske federacije novinara (EFJ), Mehmet Koksal održao je danas predavanje na Fakultetu političkih nauka, povodom Dana novinara Crne Gore.

On je studente upoznao sa radom EFJ, situacijom u kojoj se nalaze novinari širom Evrope, posebno u Turskoj, ali i sa načinima na koje mogu pratiti kršenja prava novinara i drugih medijskih radnika.

Opširnije...

SMCG: Promijeniti zakone o medijima i o elektronskim medijima

TUMM 23 01Sindikat medija Crne Gore (SMCG) dostavio je danas, na Dan novinara Crne Gore, svim poslanicima crnogorske Skupštine predloge za izmjene medijskih zakona. Sindikat je od poslanika zatražio da izmijene zakone o medijima i elektronskim medijima.

Podršku SMCG dali su predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), Mreže za etičko novinarstvo (EJN), Udruženja novinara Kosova i sindikata novinara Hrvatske i Srbije.

Opširnije...

Camović članica međunarodne misije vodećih organizacija za zaštitu medijskih sloboda 

Posjeta HNFMisija predstavnika Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), Evropske federacije novinara (EFJ), čija je predstavnica Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, kao i Reportera bez granica (RSF), Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Udruženje evropskih novinara (AEJ) boravila je 15. i 16. januara  u Hrvatskoj povodom zabrinjavajućeg stanja u hrvatskim medijima.

Opširnije...

Sa zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU i Crne Gore, crnogorskim vlastima poslat zahtjev

 

eu montenegro civil society 1200x565Članovi Zajedničkog konsultativnog  odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO) u Deklaraciji usvojenoj na decembarskom sastanku zahtijevali su od crnogorskih vlasti da obezbijede zakonski okvir u cilju osiguravanja nezavisnosti novinara i urednika od menadžera, vlasnika medija i oglašivača, da pruže zaštitu od neetičkog ponašanja i redukuju cenzuru i samocenzuru.

U zajedničkoj Deklaraciji usvojenoj nakon sastanka održanog 19. decembra u Briselu članovi ZKO pozvali su crnogorske vlasti da obezbijede puno poštovanje radničkih prava u medijskom sektoru.

Opširnije...

Predstavnici IFJ u posjeti Sindikatu medija

 

Oliver MKZamjenik Generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ) Oliver Money-Kyrle i medijski ekspert Vojislav Raonić sastali su se sa predstavnicima Sindikata medija Crne Gore, predsjednicom Marijanom Camović i potpredsjednikom Radomirom Kračkovićem, a razgovarano je o dosadašnjoj saradnji dvije organizacije i dogovorene su dalje aktivnosti.

Opširnije...

SMCG predstavio predloge za izmjene zakona o medijima i o elektronskim medijima

 

sindikat medija 2012„Zakon o elektronskim medijima potrebno je izmijeniti i propisati obavezu da opštine moraju utvrditi minimalan iznos godišnjeg budžeta za finansiranje lokalnih javnih emitera, kako bi se konačno obezbijedila njihova održivost“, saopšteno je na predstavljanju pravne analize o položaju lokalnih javnih emitera i prava novinara u medijskim zakonima Crne Gore, koje je održano u Podgorici.

Opširnije...

Predstavnici Sindikata medija posjetili kolege u TV Vijesti

TV Vijesti posjetaPredstavnici Sindikata medija Crne Gore, u nastavku obilaska medija, posjetili su kolege iz Sindikata Televizije Vijesti, koji su održali redovnu godišnju Skupštinu te sindikalne organizacije.

U Televiziji Vijesti je tokom ove godine bilo redovno stanje što se tiče poštovanja radnih prava a počela je i otplata duga za poreze i doprinose.

Opširnije...

Predstavnici SMCG se sastali sa Ombudsmanom

1412Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, sastao se danas sa predsjednicom i potpredsjednikom Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Marijanom Camović i Radomirom Kračkovićem, sa kojima je razgovarao o stanju u oblasti medija i izazovima sa kojima se novinari suočavaju u radu.

Na sastanku je razgovarano o podacima i glavnim akcentima iz izvještaja Sindikata “Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara”, koje Zaštitnik koristi kao jedan od izvora saznanja kada se bavi ovom oblašću u svom godišnjem izvještaju o radu.

Opširnije...

 

Predstavnici SMCG u posjeti RTV Budva

BudvaIgnorantski odnos Savjeta Radio televizije Budva prema zaposlenima u tom lokalnom javnom emiteru je jedna od osnovnih zamjerki koleginica i kolega koje rade u tom mediju.

Predstavnici Sindikata medija Crne Gore obišli su zaposlene u RTV Budva, čiji je jedan reprezentativni sindikat dio SMCG od njegovog osnivanja, a na sastanku je istaknuto da se od dolaska novog rukovodstva zarade isplaćuju redovno.

Opširnije...

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25

Societe Generale banka

Tvoja prava naša sloboda

SMCG je član

unija fip

fei

Donatori

B927.tmp USA EMBASSY seal

fip