mnflag  ukflag

Camović članica međunarodne misije vodećih organizacija za zaštitu medijskih sloboda

Posjeta HNFMisija predstavnika Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), Evropske federacije novinara (EFJ), čija je predstavnica Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, kao i Reportera bez granica (RSF), Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropske radiodifuzne unije (EBU) i Udruženje evropskih novinara (AEJ) boravila je 15. i 16. januara  u Hrvatskoj povodom zabrinjavajućeg stanja u hrvatskim medijima.

Nakon što su se sastali sa predsjednicom RH, Kolindom Grabar Kitarović, kao i ministarkom kulture Ninom Obuljen Koržinek, predstavnicima Vijeća za elektronske medije te predstavnicima medija i medijskim stručnjacima, predstavnici misije održali su i konferenciju za medije  na kojoj je istaknuto da “nije dobro što u posljednje dvije godine dolaze već drugi put“.

„Neki problemi uočeni prilikom posjete 2016. godine više nisu prisutni, no pojavili su se neki novi. Nakon sastanka s ministarkom kulture Ninom Obuljen Koržinek lično sam izašao sa pozitivnim osjećajem. Mislim da novinari od nje mogu očekivati podršku“, rekao je Oliver Vujović, ispred Medijske organizacije jugoistočne Europe i šesteročlanog izaslanstva.

Vujović je najavio da će izvještaj o stanju u hrvatskim medijima biti objavljen za nekoliko nedjelja. Na žalost, delegacija je uspjela razgovarati samo sa novinarima Ogranka HND-a na HRT-u. Niko iz rukovodstva javnog medijskog servisa nije ih mogao primiti na prethodno dogovoreni sastanak. Predstavnici Hrvatskih novinara i publicista (HNIP) takođe su otkazali sastanak, a na dogovoreni sastanak nisu se pojavili ni predstavnici Hrvatskog udruženja radijskih emitera.

posjeta hnd 2018

Marijana Camović iz EFJ-a naglasila je kako se uslovi rada novinara ne popravljaju.

„Diskriminišu se i otpuštaju sindikalni povjerenici, kolektivni ugovori postoje tek u pojedinim medijima, a ni u jednom se ne pregovara kolektivno. Novinarima se nameće ili pak zabranjuje da pišu o nekim temama, u brojnim privatnim medijima nema sindikalnih organizacija“, poručila je Camović.

Prema riječima Pauline Ades-Mevel iz Reportera bez granica zabrinjava činjenica da je Hrvatska u godinu dana pala za 11 mjesta na indeksu slobode medija. Govor mržnje kao jedan od najvećih problema izdvojila je i Sophie Albers Ben Chamo iz ECPMF-a naglašavajući kako on brzo može prerasti u prijetnje, pa onda i fizičke napade.

Ovo je druga posjeta misije Hrvatskoj u manje od dvije godine, a nakon prve posjete iz 2016. godine objavljen je izvještaj „Croatia: Media Freedom in Turbulent Times“.

Svrha misije, kako je objašnjeno na konferenciji, nije kritikovati ili prozivati već upozoravati na prakse opasne za kredibilitet pa onda i uspjeh medija.

Foto: Kancelarija predsjednice Hrvatske

Članarina

Redovnom uplatom članarine pomažete borbu za prava zaposlenih u medijima

550-14440-25